HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2023.01.20. 22:01 Politikazabáló

Miért lépnek át a DK-ba?

Címkék: belpolitika Demokratikus Koalíció DK választás2024

Sorra lépnek át a DK-ba az eddig más pártokban politizáló politikusok. Lassan már követhetetlen, de az utóbbi egy évből néhányat összeszedve:

Helyi, fővárosi, és országos politikusok is meglépték, és biztos, hogy még nincs vége. Hogy valaki az MSZP-ből vagy a Párbeszédből átlép, azt még valahogy meg lehet érteni, mert ezeknek a pártoknak nem sok jelenük és jövőjük van, de hogy aki a Momentumból lép át, pláne a Jobbikból, az már nagyon nehezen megmagyarázható. Már ami az elveket illeti, mert valószínű mindegyik mögött az anyagi megfontolás és poziciószerzés áll, illetve helyi és párton belüli konfliktusok. 

Mi szól a DK mellett?

A többi ellenzéki párt gyenge. A DK a legerősebb ellenzéki párt. Ezt a szerepet a jövőben is hozhatja. Van egy biztos szavazórétege. Nagy párt. Vannak forrásaik és a szervezettsége is erősödik. Stabil. Biztos pozíciókat tud osztani. Könnyen elhitetik, hogy a Fidesz váltópártja lesz. Ezért lehet vonzó, sokan gondolhatják, hogy most érdemes hozzájuk csatlakozni. Kormányképes erő képét próbálják mutatni. A folyamatos belépés is azt a látszatot kelti, hogy ott valami történik, amihez érdemes időben csatlakozni, vagyis egy öngerjesztő folyamat is elkezdődött.

Mi szól a DK ellen?

A DK még mindig Gyurcsány Ferenc párja, akivel a bukása óta egyszer sem sikerült választást nyerni, pedig azóta bőven volt rá lehetőség. Mivel a mai napig igen erős az elutasítottsága, ezért a jövőben se lehet vele nyerni, ahogy a feleségével se. A DK tv vagy az árnyékkormány innováció volt, de felesleges, nem ez érdekli az emberek többségét, vagyis azokat, akik a Fidesz helyett majd valami másra szavaznának a következő választásokon. Gyurcsány ráadásul még mindig nem érzi ezt, ahogy a pártvezetés se. MZP előválasztási győzelme is megmutatta, hogy az aktív ellenzéki többség sem kér belőle, vagyis az ellenzéki sikereknek is a mai napig inkább gátja, mint motorja. Pozícióéhes politikusok összegyűjtése sem teszi vonzóvá a pártot. Sokszor inkább konfrontálódnak az ellenzéki pártokkal is, minthogy az ellenzéki érdeket tartsák szem előtt, ahogy ez Jászberényben is történt - csúnya bukás lett a vége. 

Még az is lehet, hogy ezzel az átlépők is tisztában vannak, de a politikai túlélésre tökéletes választás a DK.

8 komment

2022.12.12. 18:44 Politikazabáló

A német válogatott kiesésének margójára

Címkék: foci labdarúgás foci vb Magyarország Németország Katar Jeszy labdarúgó vilgábajnokság

A legszebb keresztényi öröm a káröröm

A német válogatott kiesése utána nagyot ment a káröröm a jobboldali sajtóban. Ismert, hogy a legszebb öröm a káröröm, csak újdonság, hogy a "patrióta keresztények" egy részének is ez lett a legnagyobb öröme. Ennél erősebb megnyilvánulások is voltak, például Jeszy kifejtette, hogy nyugati csapatoknak egyáltalán nem tud drukkolni, ami azért aggasztó, hiszen már ott tartanak, hogy mindenkit gyűlölni kell Nyugaton... Miért is? Mert most a Nyugat a politikai ellenségünk. De akkor most ki visz politikát a fociba? Mi köze a spanyol Pedrinek Pedro Sanchez spanyol miniszterelnökhöz, vagy C. Ronaldonak a baloldali portugál kormányhoz? Semmi. Ha így nézzük, akkor lehet, hogy Jeszy és társai Olaszországnak szurkoltak volna Meloni miatt. De ennek mi értelme lenne? Mi köze az olasz focinak a jelenlegi kormányhoz? Semmi. Ahogy a magyar válogatottnak is kormánytól függetlenül szurkol minden normális patrióta.

Echte német, echte magyar

De talán a legerősebb megnyilvánulások azok voltak, hogy a német válogatott elveszítette "német jellegét", mert nem csak echte németek vannak benne, hanem bevándorló hátterűek is. Ezért is veszélyes a fajok keveredéséről értekezni vezető politikusként, mert ez lesz a következménye. Mindezt úgy, hogy a magyar válogatott kapitánya az olasz Marco Rossi, (korábban volt a német Lothar Mattheus, a holland Erwin Koeman, a német Bernd Storck vagy a belga Geroges Leekens). A magyar csapat tagjai Styles Callum, Loic Nego, Kerkez Milos, Willi Orban. És milyen jó, hogy válogatott tagok, hogy tudnak Magyarországért küzdeni, mert mindegy, hogy hol születtél, kik a szüleid, milyen származású vagy, lehet magyarként Magyarországért harcolni. Ettől is szép (ez) a sport és Magyarország. Ahogy Németországban is ugyanígy vannak ezzel. Ezért butaság azon értekezni, hogy ki az echte német, és ki nem, mert ez nálunk és éppen ugyanígy van. Arról nem is beszélve, hogy a legnépszerűbb magyar csapat, a Ferencváros is tele van idegenlégiósokkal és évek óta külföldi edzővel, ahogy a legnépszerűtlenebb magyar csapat, a Felcsút is, mégis lehet örülni annak, ha a nemzetközi kupákban nyernek. 

Politikai ellenség

Valójában nem azért kell utálni a németeket (és a nyugati csapatokat), mert "politikát" visznek a játékba, hanem azért, mert nekik nem tetsző dolgokért állnak ki, tehát politikai okokból "kell" utálni őket. Ha Brüsszel-, Soros- és migránsellenes karszalagokkal, pólókkal készülnének, akkor hirtelen mindenki nekik drukkolna. Emlékezetes, amikor a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon Hollandia-Csehország mérkőzést játszottak és hirtelen többen elkezdtek a hollandok ellen drukkolni, mert akkoriban a "Dutch guy" (a holland miniszterelnök) be mert szólni Orbánnak. Politikai kérdésben, nem a fociban. Csehországban meg még mindig érvényben vannak a Benes-dekrétumok, de ez akkor senkit nem zavart. Vagyis úgy tűnik, hogy aktuálpolitikai kérdések miatt kell néha szeretni vagy éppen gyűlölni egy focicsapatot.

Sport és a politika

A sport (beleértve a sportolókat és a szurkolókat is) mindig magában hordozta az aktuális társadalmi és politikai problémákat, kérdéseket. Például most FIFA is meghatározta, hogy milyen karszalagokat lehet viselni, ezzel kiállt egyes társadalmi értékek mellett, legyen az a környezetvédelem, a gyermekétkeztetés, vagy a mozgás fontossága. Lehet azzal érvelni, hogy a sportba ne vigyünk politikát, de akkor a FIFA se engedélyezzen semmilyen karszalagot. Ugyanakkor a ne politizáljunk, a mindenki maradjon annál, amihez ért, egy kicsit ilyen kommunista kádári elv, a sportoló sportoljon, a tanár tanítson, mi, politikusok meg majd politizálunk. 

Itt az okozta a konfliktust, hogy a németek egyes olyan nyugati értékek mellett álltak ki Katarban, melyek ott még érzékeny témák: bizonyos csoportok jogai, páldául a katari építkezésen dolgozó hányattatott sorsú bavándorlók, a melegek jogai, vagy éppen a szólásszabadság, amiben most a kérésükre éppen a FIFA korlátozta őket. Hogy ez hasznos volt, vagy sem, érdemes volt, vagy sem, az lehet vita tárgya, de a káröröm egyszerű dolog. Valószínű, hogy nem emiatt estek ki a vilgábajnokságról. Nem mintha bárki is meleggé válhat egy karszalagtól, de a tiltás konktraproduktív lett, a botrány miatt sokkal nagyobb híre lett, mint lett volna akkor, ha engedélyezik, és csak egy perc hírnevet kapott volna az egész téma.

6 komment

2022.12.10. 17:05 Politikazabáló

Bencsik János és Volner János is külszolga lesz

Címkék: Volner János Bencsik János Szijjártó Péter Külügyminisztérium

A hírek szerint Bencsik János főkonzul lesz Torontóban, Volner János pedig külgazdasági attasé lesz Szingapúrban. Közel egy éve még egymás mellé sem ültek le. Mindkét politikus a Jobbikban politizált, Volner előbb lépett ki, Mi Hazánk, Volner Párt majd Huxit pártok következtek. Volnert korábban a NER-média is próbálta lejáratni. Bencsik Polgári Válasz pártja jelentéktelen volt, de azért egyenesebben politizált, mint Volner.

A fideszeseknek majd valahogy meg kell magyarázni, hogy miért volt jobbikosokkal töltik fel az állományt. Vajon ennyire elfogytak a káderek, vagy az illetők csak elvégezték a feladatukat, és ezért jár valami? Végül is ez is egy üzenet: akiknek ajánlatot teszünk a másik oldalról, az a végén kifizetődő lesz. Vajon mennyire megbízhatóak azok, akik ilyen könnyen oldalt válnak? Hitelességük már nem igazán lesz. 

Az ellenzék részére is több jó támadási felületet hagytak. Huxit párti vajon miért van a külszolgálat kötelékében? Vajon tényleg elkezdődött az EU-ból való kilépés felkészítése? Ha eddig a jobbikosok nácik voltak (főleg a régiek), vajon mennyire védhető, ha több volt politikusukat maguk mellé veszik?

2 komment

2022.08.21. 18:23 Politikazabáló

Szakértők, ügynökök, ügynökakták és a háború

Címkék: háború ügynökök szakértők oroszbarát ügynökakták Nógrádi György orosz-ukrán háború Nyugat-ellenes

Egyes kormányközeli "szakértők" általában egy az egyben felmondják a kormány álláspontját az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Ennek legfontosabb elemei, hogy Oroszországnak jogos igénye van sok mindenre a saját biztonságára hivatkozva, a szankciók csak Európának rosszak, Oroszországnak nem fájnak, Zelenszkij egy alkalmatlan színészke, proxy háború zajlik, gonosz és hanyatló az USA, ellenben az oroszok az "új világrendben" csak hatalmasabbak lesznek, stb.

Ez önmagában még nem is érdekes, annál inkább az, hogy kik is ezek a megmondóemberek, akik mindig szakszerűen elemzik a helyzetet.

Nógrádi György

Rendszeresen, szinte minden fórumon felmondja a kötelezőket, Zelenszkij egy pólóba öltözött, szerencsétlen ukrán államfő, a világnak elege van Zelenszkijből, a szankciók nekünk jobban fájnak, stb. Biztonságpolitikai szakértő, egyetemi tanár, aki imád szerepelni. Saját elmondása szerint "az ötvenes években jobban ment a családnak. Anyám az Úttörő Áruház igazgató-helyettese lett, apám pedig a belkereskedelmi minisztériumban főelőadó, majd a Lottó Áruházban igazgató-helyettes lett." Nos, azok a híres 50-es évek. Nem derül ki, hogy 56 előtt vagy után, de végül is mindegy. Ugyanakkor a szüleiért nem számonkérhető. Az ügynökvád is utolérte, ami szerint elvi-hazafias vonalon szervezték be 32 éves korában és Nagy Imre újratemetésénél is volt még feladata. Bár tagadta a vádakat és hogy ő lett volna Raguza, de viszonylag sok irat szól ellene. Az igazságot nem tudjuk, rég volt, igaz se volt alapon elfelejtettük.

Boros Imre

Az egykori FKGP-s és MDF-es politikus, valamint Orbán egykori minisztere rendszeresen elemez a jobboldali médiában. Az ügynökvádat szintén tagadta (ki nem?), miszerint 1989-ben a III/II-es csoportfőnökség főoperatív tisztjévé nevezték ki D-8-as azonosítóval, de emiatt 2002 őszén kizárták az MDF-ből. Érdekesség, hogy 2019-ben a (Moszkvából) Budapestre érkező Nemzetközi Beruházási Bank igazgatóságának is tagja lett. Ez az a bank, amelyik teljes pénzfelügyeleti és diplomáciai mentességet élvez, és gyakran orosz kémbanknak nevezik. Vajon miért?! 

Bogár László

Szerinte is a Nyugat provokálja szegény Oroszországot, akinek jogos igénye van mindenre, a háború pedig csak egy meggondolatlanság (sic!) az oroszok részéről. Zavaros elméleteinek egyike: Ukrajna, mint Utópia, avagy Seholcsincs Sohaselesz ország. Vajon mi hogy fogadnánk, ha Magyarországról valaki ilyet mondana? Vagy bármelyik másik független országról? Nála nem merültek fel ügynökvádak, de 1978 és 1989 között MSZMP-s volt, valamint a Hazafias Népfront társadalompolitikai osztályának helyettes vezetője is volt, majd 1989 januárjától a Hazafias Népfront titkára. Erről nem sokat beszél. Cserébe zavaros elméletei vannak sok mindenről, melyekkel saját YouTube csatorjáján szórakoztatja a közönséget. 

Csak a kérdések maradnak

Tényleg ők a vezető szakértők a kormány politikájának védelmében? Biztos, hogy nem találni jobbakat 2022-ben? Vajon az egyértelműen oroszbarát és Nyugat-ellenes kommunikációjukban csak a saját meggyőződésüket hangoztatják, vagy esetleg érdekből, feladatból mondják, amit mondanak? 

Csak érdekességképp: Kovács KGBéla most Moszkvában él, és tanít egy egyetemen. Vajon kém lehetett, amikor a Jobbikban és az Európai Parlamentben tevékenykedett? A másodfokú bírósági ítélet szerint igen. De beszédes a jelene is.

Rácz Andrást nemrég kirúgták a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, miután azt merte mondani, hogy nem igaz, hogy a szankciók jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak. Majd kirúgása után megjegyzi, hogy a közvetlen vezetői nagyot küzdöttek érte, de nem rajtuk múlt a maradása. Akkor kin? Fentről leszóltak 2022-ben? Itt tartunk megint? Kik döntöttek róla és miért?

A háború kitörése után az összes közép-európai országból kiutasítottak orosz ügynököket, sok nyugati ország is így tett, de Magyarországról egyetlen orosz ügynököt sem utasítottak ki. Vajon miért? Itt nincsenek ügynökök, vagy jól van ez így?

Az ügynökakták miért nem kerültek nyilvánosságra a rendszerváltozás után több mint 30, és 12 év egybefüggő Fidesz kormányzás után? Miért nem lehet ezt tisztázni és egyszer feldolgozni? Kik döntenek erről (ma is)?

4 komment

2022.05.25. 22:03 Politikazabáló

Extraprofit - avagy hogyan kell kommunikálni egy költségvetési megszorítást

Címkék: extraprofit különadók

Tökéletes kommunikációval adja el az Orbán-kormány a megborult költségvetési egyensúly helyreállítása miatt bevezetett intézkedéseket. A részletek csütörtökön derülnek ki, de a szerdai bejelentésből más sok mindent megtudhatunk.

A bűvös szó:

extraprofit

Rövid, tömör, megjegyezhető. Valami negatív dolog, nem tudni pontosan mi az, kevesen tudnák definiálni, de valami csúnya, rossz dolog, amit el kell venni a gonosztól, mert nem érdemlik meg.

Kiket súlyt: 

bankokat
biztosítókat
nagy kereskedelmi láncokat
energiaipari cégeket
telekommunikációs cégeket
légitársaságokat

Nem igazán megszemélyesíthetőek, nincs hozzájuk igazi kötődés, könnyen lehet utálni a bankokat, multikat, akik mindig kihasználják a szegény embereket, csak nyerészkednek rajtuk.

Mi/ki ellen kell védekezni:

multicégek
Brüsszel
elhúzódó háború
emelkedő árak és kamatok

Ki ne utálná ezeket? 

Miért vezetik be:

családok védelme
rezsivédelem
honvédelem

Ki ne akarná megvédeni a családját, a hazát és a pénztárcáját? Bármi ellen is.

Üzenet:

Mi nem vagyunk felelősek azért, amiért ezt be kell bezetni, de mások igen, viszont mi mindenkit megvédünk, főleg a magyar családokat és a pénztárcájukat.

Tökéletes, nem lehet belekötni.

Amiről nem esik szó:

 • A kormány választás előtti osztogató politikája csúnyán megborította a választási költségvetést, számítani lehetett rá, hogy ez majd visszaüt egyszer. A kormány első intézkedései között szereplenek a különadók, vagyis nagyon hamar visszaütött. 
 • Valahol mégicsak egy megszorítás, költségvetési kiigazítás, de könnyebb másra tolni az okokat és a felelősséget.
 • A rezsicsökkentés költségeit, terheit a magyar állam fizeti.
 • A nagy multicégek általában negyedéves és éves jelentéseket készítenek. A 2022-es ún. extraprofitjuk csak 2023-ban fog kiderülni, a 2021-es profitjuk még nem fogható a háború miatti áremelkedésre. 
 • A háború miatt mindenki szenved, sok cég is jelentős összegeket veszített és a költségeik növekedése miatt csökken a profitjuk. A bankszektorban például már lehet tudni, hogy a Sberbank bedőlése milyen negatív hatással volt a magyarországi bankok első negyedévére, (de ez csak a szakemberekhez jut el).
 • A "csúnya bankok" üzenet egy 10+ éves kommunikáció, könnyen el lehet adni, de azt kevesen tudják, hogy bankadó most is van, a kamatadót és a tranzakciós illetéket pedig a mai napig fizetik az emberek. A baleseti adót a biztosítók szedik be az ügyfelektől, illetve utalják tovább az állam részére.
 • Egy cég profitabilitása mindenkinek az érdeke, az alkalmazottnak és a költségvetésnek egyaránt, hiszen ha profitot termel, akkor több adó fizet, fejleszt, foglalkoztat, bért emel, stb. Ha kevesebb profitot termel, ezekre is kevesebb jut.
 • A különadók megalapozzák a külföldi kereskedelmi láncok tuljadonosváltását, ami az egyik célja az új kormánynak.
 • Minden cég át fogja hárítani a pluszterhek egy részét a vásárlókra, így minden érintett szolgáltatás és termék ára emelkedni fog. Ez tovább növelheti az inflációt is.

30 komment

2022.04.04. 21:41 Politikazabáló

MZP védelmében

Címkék: fidesz összefogás ellenzék MZP választás2022

Logikusnak tűnik, hogy a vesztes pártok vezetői (Gyurcsány Ferenc, Jakab Péter, Kanász-Nagy Máté) Márki-Zay Pétert hibáztatják a vereségért. Mindenért ő a hibás, a pártvezetők semmiért. Logikus, tapasztalt politikushoz való hozzáállás, de nem igazán gerinces. Ráadásul az a Jakab Péter mondja, akit az előválasztás során raktak helyre az előválasztók. Ezek után sokat nem tett hozzá a kampányhoz. A parizeres szavazókat sem sikerült hoznia. Az a Gyurcsány Ferenc, aki még mindig nem érzi, hogy egy ellenzéki választási győzelem érdekében vissza kellene vonulnia. Teljesen. Hány elvesztett választás kell még ahhoz, hogy ezt megértse? A Fidesznek nagyon jó, hogy van. Elszámoltatni soha nem fogják, de reklámozni annál inkább. Amíg a forntvonalban van, remek ajándék a Fidesznek. Az LMP a Kutyapárt eredményét se hozta volna önállóan, a kampányban szinte végig néma gyerekek voltak, sok szavazatot nem hoztak az összefogásnak. Talán Ungár Péter tette a legtöbbet a pártból. Pontosabban fogalmazva: talán csak Ungár Péter tett valamit a pártból.

Márki-Zay Péter a vereség után is ki tudott állni a színpadra. Elismerte a vereségét. Csak Donáth Anna és Karácsony Gergely volt képes felmenni hozzá a választási vereség után. 

Márki-Zay Péter sok hibát vétett, talán túl sokat beszélt, olykor félreérthetően és rosszul foglamazott. Többször hibázott. Ugyanakkor olyan politikus, aki képes bocsánatot kérni, kevés ilyen van. A polgármesterség és hét gyerek mellett teljes erőbedobással kampányolt. Fáradhatatlanul hitt abban, hogy leváltható a Fidesz. Sok fiatalnak reményt adott. Ez sok más ellenzéki vezető politikusról nem mondható el. Vona Gábor és Karácsony Gergely példája után lehetett tudni, hogy mit fog tenni vele a fideszes propaganda, hogy mit fog kapni a választási kampányban. Mindezt békésen tűrte, pedig az emberi méltóságot sem tisztelték. Persze, hogy hibázik, így nem is nehéz. 

A teljes vereséget az ő nyakába varrni nagyon egyszerű felelősséghárítás, és nem túl gerinces megoldás a többszörösen bukott ellenzéki politikai vezetők részéről. Pont az ilyen politikusokat cserélték most le az ellenzéki választók... Már most lehet tudni, hogy velük 2026-ban sem nyerhet az ellenzék. MZP-nek a vereség mellett maradt az egyenes gerinc, amire még akár építhet is.

32 komment

2022.02.19. 19:26 Politikazabáló

A NER ereje a médiában - fókuszban a kampány

Címkék: média kampány politika KESMA választás2022

Az elmúlt 12 év kormányzásának egyik legfontosabb eleme az volt, hogy a médiát megpróbálják megszereni, uralni. Ebben a harcban igazából minden eszköz belefért.

Közmédia

A közmédia uralása volt talán a legkönnyebb. Több hullámban, de minden olyan műsort megszüntettek, ahol megjelenhetett a vita. Minden korábbi neves mősorvezetőt, szerkesztőt elküldtek, elkötelezett, hőséges arcokkal tölötték fel a stábot.

Hol vannak azok a régi idők, amikor egy jobboldali és egy baloldali vitatkozott egymással, vagy két különböző szakértőt meghívtak egy műsorba, hogy mindkét felet meg lehessen hallgatni? Sehol. Még a megboldogult és elfogult Napkelte is sokkal több ellenzékit meghívott, mint a mostani közmédia. Ma már mindent ifjabb Lomnici és Deák Dániel szakért (meg ugyanaz a három másik "szakértő"), és minden jó, amit a kormány csinál, minden rossz, amit az ellenzék. Ez nem csak unalmas, hanem szakmailag is vállalhatatlan a közmédiától. 

Ellenzéki szereplő ma már a választás miatt kötelező néhány percen kívül nem kap szerepet. Illetve csak akkor, ha a Fidesz érdekeit kell kiszolgálni, lásd korábban a Mi Hazánkat, vagy mostanában a Volner Pártot. A közmédiában az ellenzékről csak rosszat lehet hallani, míg a kormánypártról csak a csodálat nyelvén kapunk híreket. Nincsenek viták, nincsenek tematikus közéleti műsorok. 

Saját média

A közmédián kívüli saját média megteremtésére megvolt minden forrás és akarat, de mégse sikerült olyan jól. A Pesti TV közel sem ért el annyi embert, ahányat szerettek volna, a célközönség (fiatalok) körében meg aztán pláne nem lett átütő. A Hír TV-t sikerült visszaszerezni Simicskától, de maradt egy réteg televízió. Bár azt hozza, amit elvárnak tőle.

A print Lokál annyira színvonaltalan volt, hogy végül meg is szűnt abban a formában. Helyette a Metropol viszi tovább az ingyenes híreket. A Figyelőt megvették, de a listázós számmal végleg kiírta magát a komoly gazdasági lapok közül. Az egyetlen minőségibb újság a nyomtatott formában megjelent Mandiner. Bár az is sokszor csak a kormány álláspontját szajkózza, de még mindig elfogadhatóbb módon, mint a Magyar Nemzet vagy a Magyar Hírlap. Újat, maradandót alkotni nehezebb volt, inkább megvették a már felépített, bejáratott médiumokat.

Venni, venni, elvenni

Erre is sok példa van. Ilyen volt a Népszabadság, amit csak azért vettek meg, hogy bezárják. Ugyanúgy nem kegyelmeztek az egyébként konzervatív Heti Válasznak semi, aminek az online archívumát sem kímélték. Pedig aztán ők nem vádolhatóak baloldalisággal.

Ott van az Origo példája, amit évekkel ezelőtt vettek meg. Akkor az egyik legolvasottabb online újság volt, és az egyik legszínvonalasabb is. Mára sajnos olyan lett amilyen, csak egy célt szolgál ki, azt is igen gyenge színvonalon. Nemrég nagy vitát kavart a rebranding Instagram-kampánya, amikor influenszer fiatalok azt se tudták mit reklámoznak, de valahol érthető, hiszen ki tudott nemet mondani annyi pénzre?! 

Később sikerült megvenni a legnépszerűbb Indexet is, ami szintén teljesen átalakult. Az elején még nem olyan erőteljesen váltottak, ami csak azért volt, hogy ne veszítsenek olyan sok olvasót. Ez a lépés be is jött. A kampányra érezhetően megváltozott minden, MZP mára mindenkit megsértő gonosz lett. Sőt, érdekes, hogy rendszeresen fizetett írásokakal jelentkezik Vona Gábor és Puzsér Róbert, akik sokszor ütik az ellenzéket, gyakran jogosan. Ugyanakkor a kampányban mindig sokkal nagyobbat üt az ellenzéki oldalról az ellenzéket érő kritika. Ügyesen használja ezt a NER.

Az élni hagyott ATV-n is érdemes megnézni az Öt című Heti Hetes másolatot, ahol fideszesnek nem mondható emberek szinte kizárólag az ellenzéket ütik a kampány kellős közepén. De a Híradójukban is megjelent már Deák Dániel szakértelme. Az ATV mögött álló Hit Gyülekezetének a vezetője már korábban kinyilvánította politikai identitását. Az ATV védelmében azért annyit meg lehet jegyezni, hogy többszereplős politikai vitaműsorok csak ott vannak, de ezeknek a közmédián lenne a helyük.

Az újrainduló Pesti Hírlapba is sikerült bevásárolniuk magukat, az előválasztásra már meg is változott az újság, ahogy nemrég a Jazzy Rádióba is beszállt a NER. A TV2 megszerzése után a Tények című hírműsora teljesen elfogult lett, csak a kormány propagandáját közvetíti. Politikában a közmédiára hasonlít.

A saját bulvár portfólió is kiépült már, de a Ripost zászlóshajóként nagyon egyoldalú. A KESMA 476-ot most nem részletezem. A szám önmagáért beszél.

Facebook, YouTube, TikTok

Szabályozni nem tudták, elvenni nem lehetett, alkotni, újat nem sikerült létrehozni, így maradt a pénzköltés. A Megafon és klónjai a világ minden pénzét el tudják költeni kampányvideókra. A YouTube-on meg már mindenki ismeri mini Ferit. Ami végtelenül kínos, de biztos működik nagy választói csoportokban, ahol a Fidesz amúgy is kedvelt. Ezeket a platformokat persze az ellenzék is használja, de látszanak a források közti különbségek. A fiatalok meszólítására a TikTokon is egyre erősebb a NER, de azért itt még nem sikerült mindent letarolni.

64 komment

2021.10.12. 21:39 Politikazabáló

Márki-Zay kettős harca

Címkék: előválasztás Dobrev Klára Márki-Zay Péter

Sokan még mindig nem értik, főleg az ultrabalos oldalon, hogy az előválasztás azt is magával hozta, hogy a legtöbb ember nem csak a Fideszt váltaná le, de a régi ellenzéki politikát, politikusokat is. Karácsonynak valószínű megkönnyebbülés a visszalépés, főleg, hogy a bejelentése után a közvetlen munkatársai közül is többen kihátráltak mögüle. Az egyik legérdekesebb árulás Barabás Richárdé volt, aki régi harcostársa volt Karácsonynak, most mégis Dobrev mögé állt. A Karácsonyt támogató pártoknak sokkal inkább csak Karácsony népszerűsége volt fontos, mint a személye, és az, amit képviselt. 

Sokan még mindig nem értik, hogy a választást a Fidesz-árvák fogják eldönteni, és nem a biztos DK-szavazók, akik többet visznek, mint hoznak az ellenzéknek. A kétpólusúvá váló előválasztáskor Dobrev mögé beállók közül sokan bizony régi-régi emberek, akik csak hatalomváltást szeretnének, nem igazi rendszerváltást. Kimondhatjuk, hogy a Dobrev mögé beálló Oszkó Péter a múlt, Gál J. Zoltán a múlt, Demszky Gábor a múlt, Horváth Csaba a múlt, és még lehetne folytatni. 

Mindez csak azért fontos, mert ha netán Márki-Zay meg is nyerné az előválasztást, igen nehéz, szinte lehetetlen dolga lenne kormányfőként, mert mindenhez hatpárti egyetértés szükséges. Eddig ennél kevesebb párttal is alig működtek komoly konfliktusok nélkül a koalíciós kormányok. Persze azt is mérlegelnie kell majd a pártoknak, hogy egy idő előtti új választás ismét jó időre a Fidesz sikerét hozná.

Márki-Zaynak nem csak a Fidesszel és annak kétbites gonosz kampányával kell szembenéznie, hanem a régi ellenzék régi embereivel is. Kemény fába vágta a fejszéjét...

78 komment

2021.10.08. 21:08 Politikazabáló

Márki-Zay Péter és az őket nem támogatók

Címkék: előválasztás Jobbik MSZP LMP Karácsony Gergely Márki-Zay Péter

Napokig tartó huzavona után eldőlt, hogy Karácsony lép vissza Márki-Zay javára, és ezután az is kiderült, hogy az MSZP, az LMP és a Jobbik sem áll be Márki-Zay Péter mögé, csak a Momentum. Karácsony pártjáról nincs információ, a Párbeszéd mint párt nem nyilatkozott, de Karácsony pártja nehezen nyilatkozhatna a visszalépett jelölt ellenében. Ha ezek a pártok nem állnak be Márki-Zay mögé, akkor passzivitásukkal bizony Dobrevet támogatják.

Az az MSZP és az az LMP, amelyik ha önállóan indulna, az 5%-ot sem érné el a parlamenti választásokon. Az a Jobbik, amelyik a legtöbb helyen az előválasztás előtt megegyezett a DK-val. Szintén mai hír, hogy lemondott Gál J. Zoltán, Karácsony Gergely kampányfőnöke. Nyilván nem értett egyett a visszalépéssel. További mai hír, hogy Molnár Gyula végleg elvesztette az előválasztást a momentumos Tóth Endre ellenében. Az a Molnár Gyula, aki MSZP-tagként, mégis DK-s jelöltként indult - lett is belőle feszültség.

Márki-Zay szempontjából talán nem is baj, ha kihullanak a régi arcok, a régi politikusok, hiszen valódi változást csak nélkülük lehet elérni. Ahogy Zuglóban is csak a javukra váilk, hogy Tóth Csaba visszalépett. A lassan de biztosan veszekedőssé váló előválasztási műsornak lehet, hogy hosszútávon mégiscsak van olyan hozadéka, ami a Fidesz ellenzékét valamennyire megtisztítja a múlt embereitől. 

Karácsony Gergelynek sokkal több vesztenivalója volt, mint Márki-Zay Péternek, a Fidesz is őt gyalázta a legerősebben, az ellenkampányt is Karácsonyra építették fel, sikerült összegyurcsányozni, de a sokakat meglepő visszalépésével éppen azt mutatta meg, hogy neki nem minden a hatalom, hogy tud olyan komoly döntést hozni, ami egy felelős politikusra vall. 

266 komment

2021.05.22. 21:26 Politikazabáló

Karikó Katalin ügynökmúltja...

Címkék: ügynök ügynökakták Karikó Katalin

...ismét rávilágít arra, hogy 2021-ben még mindig ott tartunk, hogy

 • ez a téma egyáltalán nincs feldolgozva
 • se a nyilvánosság előtt, de családon belül
 • nincs kibeszélve
 • sokszor inkább az áldozatokat sározzák be
 • a rendszer egykori fenntartói és védői nincsenek elszámoltatva
 • a mai napig az ő akaratuk érvényesül
 • bármikor előhúzhatnak egy beszervezési kartont
 • ami még semmi rosszat nem bizonyít
 • a kormány 10+ év kormányzás után sem segíti a feldolgozást
 • bár biztos nehéz lenne szembenézni, hogy hány volt kommunista van köztük
 • az ügynökakták továbbra is titkosak a nagy nyilvánosság előtt
 • pedig nagy szükség lenne a szembenézésre és a feldolgozásra.

5 komment

süti beállítások módosítása